topborder
Kringgroep DWO Hardenberg
Slagenweg 2c
7798 CT Collendoorn (Lutten)

Sponsoren

  • e-Boekhouden.nl

Manwerk / pakwerk

Afd. C pakwerk, ook wel manwerk genoemd, is het spectaculairste onderdeel bij de africhting van uw hond. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt de hond hier absoluut niet scherp van, integendeel zelfs. Bij het onderdeel appèl werd het belang van gehoorzaamheid al aangegeven en ook hier vormt gehoorzaamheid een belangrijke factor. Daarnaast wordt in de opbouw van het pakwerk veel gebruik gemaakt van de buitdrift van de hond. Uw hond wordt hierdoor niet "manscherp" maar zal het pakwerk eerder als een spel zien. Veel honden, afgericht op buitdrift, brengen de bijtmouw, wanneer ze hem gekregen hebben, terug naar de pakwerker. De trainer kan ook zonder problemen bij de hond komen tijdens het pakwerk. Zo zal hij bijv. de hond aanmoedigen in de bewakingsfase.

Naast het bijten dient de hond ook correct de geleider te volgen naar de diverse onderdelen in het pakwerk. Hier komt bijv. de gehoorzaamheid weer om de hoek kijken. Na het bijten moet de hond op een commando van de geleider de bijtmouw loslaten en voor de pakwerker blijven waarbij uw hond de pakwerker in de gaten moet houden.

Veel geleiders die voor het eerst op een kringgroep komen en mogelijk een aversie tegen het pakwerk hebben blijken na korte tijd toch met hun hond dit onderdeel te beoefenen. Men heeft gezien dat het niet dat effect heeft wat men vooraf dacht (een scherpe hond).

De "stokslagen die de hond tijdens het pakwerk toegediend krijgt gebeurt met een zogenaamde "softstok". Dit is een buigzame stok omwikkelt met zacht materiaal en leder. De hond ondervindt hiervan, vanzelfsprekend geen pijn. U kunt dit zelf testen door met deze stok tegen bijv. uw dijbeen te slaan.